WindRider Rave 

Het ultieme zeilen! Krachtiger valt het varen met de Rave niet te omschrijven. En sneller dan de meeste speedboten. Varen is misschien niet helemaal de juiste term. Laagvliegen, daar lijkt het meer op.

De Rave is een draagvleugel boot. Of nauwkeuriger, een door T-foils ondersteunde trimaran. Deze 5 meter lange éénpersoons boot met ruimte voor een passagier is eigenlijk heel gemakkelijk te varen.
 


WindRider Rave WindRider Rave

Hoe werkt het?

De Rave heeft drie zogeheten T-foils, één onder elke drijver en één aan het roer. De foils in de drijvers en het roer zijn voorzien van trimflaps, welke gebuikt worden om de hoogte boven het water te regelen. Deze trimflaps werken half-automatisch:

- Gevoelige sensoren slepen door het water en meten de hoogte boven het water. Ze zijn verbonden met de flaps en passen de hoogte automatisch aan afhankelijk van de snelheid en wind.

- De zeiler bedient een set elastieken, welke de marge beïnvloeden waarbinnen de sensoren kunnen werken. Indien de elastieken strakker worden getrokken dan vliegt de boot lager over het water (nodig wanneer de wind sterk is), wanneer de elastieken losser gezet worden, wordt de vlieghoogte groter (nodig wanneer de wind afneemt).

- Bij een redelijk constante wind kunnen de elastieken in de klemmen worden gezet en vliegt de Rave automatisch dankzij de sensoren. Alleen bij vlagen is het nodig om de elastieken te bedienen.

- De verstelbare flap aan het roer wordt bedend met behulp van een joystick en veranderd de pitch van de boot. Dit biedt extra mogelijkheden zoals meer snelheid of eerdere take-off.

Het sturen van de boot wordt gedaan met de voeten zodat de zeiler zijn handen vrij heeft om de schoten en elastieken te bedienen of om andere (langzamere) zeilers gedag te zwaaien.

Op het water is het eerst zaak om genoeg snelheid te maken door de elastieken helemaal los te zetten en een halve wind te zeilen. Wanneer take-off snelheid is bereikt zet je de elastieken iets strakker om te voorkomen dat de boot te veel overhelt. Je haalt de fokkenschoot iets door waardoor de neus naar beneden gaat en de boot horizontaal vliegt. Het is alsof een afterburner wordt aangezet en hij schiet ervandoor. Het wordt stil, het enige geluid is het sissen van de sensoren door het water. Omdat de schijnbare wind nu bijna van voren komt kunnen de schoten worden doorgehaald. Door de snelheid komt de wind op elke koers van voren en is het niet meer nodig de zeilen te verstellen. Het is als zeilen in een strand- of ijszeiler. Snelheden tot 1,75 keer de ware wind zijn mogelijk.

Als je eenmaal het juiste gevoel voor de trim van de foils ontwikkeld hebt kan een kind de was doen. Er hoeven geen acrobatische toeren uitgehaald te worden om de boot overeind te houden. Een boot voor mensen van 15 tot 75 jaar. En daarbij toch sneller dan alle andere zeilboten. Wanneer er tenminste voldoende wind is. (De Rave begint al te vliegen bij een wind van 7 tot 8 knopen bij een bemanning tot 50 kg - zie specificaties). De kans op beschadiging is heel klein, omdat de rompen zijn vervaardigd uit duurzaam polyethyleen en alle beams en foils uit een speciaal vervaardigde aluminium legering.

Eenmaal op de vleugels is enige voorzichtigheid geboden. De neiging om in een vlaag op te loeven moet onderdrukt worden. Daardoor kan de boot uit het water springen. Afvallen en meer spanning op de elastieken is het advies. Bij het keren wordt er dan ook bij voorkeur gegijpt, zodat de Rave al vliegend de bocht doorgaat. Hierbij onderga je krachten die vergelijkbaar zijn met stuntvliegen!

Veiligheid: Bij het zeilen met hoge snelheden moet worden bedacht dat dit risico’s met zich mee brengt. Bij extreme snelheden moet deze boot worden beschouwd als een racewagen. De fabrikant kan geen garanties geven indien er snelheden worden gezeild boven de 26 knopen (48 km/u)
 


Meer weten?

We kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze informatie nog meer wilt weten over de Rave. Dat kan op de volgende manieren:

- door de technische gegevens, specificaties, filmpjes en afbeeldingen te bekijken

- door te kijken naar de prijzen en accessoires