Meer over polyethyleen 

Geschiedenis

Tijdens een reeks experimenten om nieuwe brandstoffen te maken ontdekten twee onderzoekers van Phillips Petroleum in 1951 bij toeval polypropyleen. Het residu dat achterbleef bij een experiment bleek interessante eigenschappen te hebben. Nadat ze het propyleen door ethyleen vervingen ontstond er polyethyleen, in de volksmond ook wel polyetheen genoemd. Een van de eerste polyethylenen producten die op de markt verscheen was de hoela hoep.

Ontwikkeling

De afgelopen jaren is er een sterke ontwikkeling geweest in de vervaardiging van polyethyleen. De fabrikant van de WindRider gebruikt superlineair polyethyleen voor zijn producten. Dit resulteert in verbeteringen voor wat betreft slagvastheid, hardheid, stijfheid en gevoeligheid voor hoge temperatuur. Door gebruik te maken van een speciaal pigment-systeem heeft de straling van de zon geen negatieve invloed op het materiaal.

Voordelen ten opzichte van andere materialen

Het moderne polyethyleen zoals gebruikt wordt in de de WindRiders heeft vele voordelen ten opzichte van het gebruik van hout of polyester:

Polyethylene is completely recyclable
Houten boten dienen te worden geschilderd of gebeitst om het hout zelf droog te houden. Dat zorgt er voor dat het hout niet makkelijk te hergebruiken is wanneer de boot zijn beste tijd heeft gehad.
Een van de grootste aanslagen op ons milieu is het gebruik van polyester in de scheepsbouw. Een polyester romp kan niet gerecycled worden en het materiaal vergaat niet vanzelf. De enige manier om het te vernietigen is door het te verbranden waarbij veel giftige gassen vrijkomen.
Polyethyleen daarentegen heeft geen schadelijke effecten op het milieu wanneer het verbrand wordt. En je kunt het materiaal ook omsmelten en gebruiken in andere producten. 

Polyethyleen is onderhoudsvrij
De meeste polyester boten zijn gemaakt door twee helften aan elkaar te lamineren. Na een aantal jaren kan het materiaal gaan delamineren waardoor de twee helften niet meer goed hechten. Het gevolg is dat er veel vocht tussen de lagen komt en de boot alsmaar zwaarder wordt. Om dit te voorkomen moet een polyester romp elke paar jaar opnieuw worden geschilderd en plekken die beginnen te delamineren dienen zo snel mogelijk te worden gerepareerd.
Hout zet uit en kan gaan rotten wanneer het met water in aanraking komt. Daarom wordt hout altijd beschermt door lak, verf of beits. Een houten boot dient daarom vele malen te worden geschuurd en geschilderd om het materiaal te beschermen tegen vocht. Elk jaar opnieuw is dat een tijdrovende en kostbare klus.
De rompen van polyethyleen zijn gemaakt uit één stuk en delamineren is niet mogelijk. Het pigment zit in het polyethyleen en daardoor zal een polyethylenen product zijn kleur nooit verliezen. Een boot van polyethyleen hoeft u nooit te verven. 

Polyethyleen is extreem sterk
De kans is groot dat een polyester boot kapot gaat wanneer er tegen een obstakel aan wordt gevaren. Er kan een gat ontstaan in de romp, maar vaker zijn er kleine haarscheurtjes te zien net onder het oppervlak van de romp. Deze haarscheurtjes zijn een ernstig probleem omdat de (glas)vezels die de stijfheid aan het materiaal geven daar zijn gebroken. Dit dient te worden verstevigd wat een smerige en moeilijke klus is.
Evenals ployester is ook hout erg kwetsbaar voor beschadigingen.
Polyethyleen daarentegen is zeer sterk en kan alleen breken in extremen omstandigheden. Indien een WindRider op volle snelheid tegen een obstakel aanvaart is de kans groot dat de romp geen ernstige schade oploopt. Eventueel ontstane deuken in het materiaal verdwijnen vanzelf weer doordat het materiaal 'geheugen' heeft.

Meer over rotomoulden

Rotomoulden is een veelzijdig fabricageproces dat eindeloze ontwerpvoordelen heeft gecombineerd met de lage kostprijs van het proces.

Process Overview
Het rotomoulden maakt gebruik van een kwalitatief zeer hoogwaardige mal die in een draaimachine wordt geplaatst welke een laad-, verwarm- en afkoelzone heeft.

Er kunnen meerdere mallen tegelijkertijd in de draaimachine worden geplaatst. Vooraf afgewogen ruw polyethyleen wordt verwarmd in de mal gegoten waarna de mal in de oven gaat. In de oven draait de mal continue alle kanten op zodat het polyethyleen goed in alle hoeken komt. De mal word daarna al draaiend in de afkoelzone gezet waar het polyethyleen kan uitharden.

Wanneer het product is afgekoeld wordt het uit de mal genomen. De rotatiesnelheid van de mal, de temperatuur in de oven  en de afkoelperiode worden voortdurend gecontroleerd voor een perfecte kwaliteit.

Ontwerp voordelen
Rotomoulden heeft een voordeel ten opzichte van andere maltechnieken voor wat betreft ontwerp. Verschillende onderdelen die normaal geassembleerd worden kunnen tijdens het rotomoulden in één keer worden gedraaid wat dure fabricage bespaart.

Het proces kent een aantal unieke ontwerpvoordelen zoals een gegarandeerde wanddikte die overal gelijk is. Daarnaast zijn de hoeken van een product spanningsvrij. Voor extra stijfheid kunnen er ribben in de mal worden geplaatst.

Veel ontwerp-ideeën kunnen worden geïmplementeerd in het draaiproces. Ontwerpers kunnen het beste materiaal kiezen voor elke toepassing. Additieven zorgen ervoor dat het product weersbestendig, onbrandbaar of anti-statisch wordt.

Inserts, schroefdraad, handvatten en oppervlakte-vormen die deel uitmaken van het ontwerp kunnen tijdens het draaiproces worden toegevoegd wat veel montagetijd bespaart. Ontwerpers hebben de keuze uit veel polyethylenen en diktes. Ook kunnen er dubbele bodems worden gedraaid die eventueel worden gevuld met polyethyleen schuim.

Kostenbesparing
Wanneer je kijkt naar de kosten van het productieproces, heeft het rotomoulden de voorkeur boven spuitgieten of blaasgieten. Aangezien er slechts gebruik wordt gemaakt van één buitenmal en er geen kernmal is zijn aanpassingen aan het ontwerp makkelijker te maken. Rotomoulden biedt goedkope productie voor zowel grote als kleine producten.

En aangezien het polyethyleen zijn vorm krijgt door verhitting te combineren met het voortdurend draaien van de mal, hoeft de mal niet te worden gemaakt op hoge drukbelasting zoals het geval is bij spuitgieten.

Andere voordelen
De kleur van het polyethyleen is door-en-door tijdens het rotomoulden ingebakken. Daardoor zal de kleur nooit beschadigen zoals verf kan afbladderen of scheuren gaat vertonen. De kleur houdt zijn levendigheid en verven is nooit nodig.

Over het algemeen zijn gerotomoulde polyethylenen producten lichter dan soortgelijke producten van metaal, fiberglas of polyester. Gerotomoulde plastic producten zijn gemakkelijker handelbaar en goedkoper te transporteren. Ze zijn sterk, duurzaam en onderhoudsvrij.